Spirulina – En annan superalg!

Även om denna sida fokuserar på algen Chlorella så tänkte vi i denna bloggpost ta upp ”syskonalgen” Spirulina.

Vad är Spirulina?

Det är en alg/cyanobakteria som man nästan kan se med blotta ögat. Precis som Chlorella är den extremt näringsrik och har många hälsosamma effekter på kroppen. Spirulina har brukats av människor väldigt länge, det äldsta kändaste användandet är av bland annat aztekerna i Sydamerika. Det är även känt att den har konsumerats i Afrika, närmare bestämt kring Tchadsjön.

Näringsinnehåll

Spirulina innehåller 383 kalorier, 60 gram protein, 6,7 gram fett och 13,3 gram kolhydrater per 100 gram. Proteinmängden är kanske det mest iögonfallande. Det är hela tre gånger mer än i animaliskt kött.

Förutom dessa makronutrienter innehåller denna superalg en mängd olika nyttiga mikronutrienter. Bland alla mikronutrienter finner vi:

Vitamin A, B, C, E och K. Järn, Magnesium, Koppar, Mangan, Selen, Zink, Fosfor, Kalcium och Kalium. En hel armé av bra näringsämnen med andra ord!

Vilket Spirulinapulver rekommenderar vi?

Spirulina finns att köpa som pulver, men även som kapslar. Vi brukar köpa spirulinapulver eftersom man då kan göra goda smoothies och drinkar. Längre ner finns några recept. Det bästa pulvret enligt oss är från Superfruit och det är även det billigaste. Läs mer och köp här!

Spirulina

Det bästa spirulinapulvret är från Superfruit.

Vad har det för positiva effekter på hälsan?

Det finns en del studier på Spirulina och de flesta av dem uppvisar mycket goda resultat.

De främsta hälsoeffekterna torde vara de hjärt- och blodrelaterade. Studier visar att Spirulina hjälper till att sänka blodtrycket, kolesterolvärdet med mera. Det har även gjorts studier som visar på att algen kan ge bättre resultat av träning. Dels har den visats öka isometrisk styrka men även uthållighet.

Ytterligare forskning som gjorts tyder på att Spirulina eventuellt kan hjälpa mot virussjukdomar som HIV och AIDS. Denna forskning är dock bara i sin linda och mer studier behöver göras.

Något som bör tilläggas är att flera av de studier som ligger till grund för ovanstående är relativt tunna. Till exempel har vissa endast gjorts på råttor. Men med det sagt är de en stark fingervisning för potentialen och möjligheterna med denna superalg. Även om alla positiva fördelar för hälsan skulle visa sig osanna, är Spirulina fortfarande ett mycket näringsrikt och nyttigt kosttillskott.

Hur ska man dosera Spirulina?

Precis som med Chlorella är den rekommenderade doseringen ganska låg. En dosering av 5-10 gram spirulinapulver per dag är en bra riktlinje. Det är inte farligt att överdosera, men man kan bli lite orolig i magen. En annan smart grej kan vara att dela upp dagens dos i två.

Recept

Att äta denna alg i ren form är inte gott alls. Något som är väldigt populärt är att blanda olika recept i form av drinkar och smoothies. Nedanför är två mycket goda recept:

2,5 dl apelsinjuice
1,5 dl hallon
2 dl spenat
2 tsk pulver
Is

Och

2 dl apelsinjuice
1 banan
2 tsk pulver
Is

Båda smoothies skall köras i mixer.

Ett annat tips är att blanda ner sitt pulver i vanlig gröt plus lite bär och/eller nötter.

Spirulina eller Chlorella – Vilken ska man välja?

Så avslutningsvis kanske du undrar, vilken sort ska man då välja av dessa två? Vilken är bäst? Vårt enkla svar är, välj båda! Dessa två alger har unika och hälsosamma egenskaper och det är såklart bättre att använda båda än bara en. Testa själv och se vilken du tycker bäst om!

2 Comments

  1. Johannes juni 4, 2017
    • admin juni 6, 2017